De menopauze is de laatste menstruatie in het leven van een vrouw. De overgang is de periode hieromheen en kan tussen de 2 tot 10 jaar duren. Tijdens de overgang daalt de aanmaak van de vrouwelijke hormonen en dat kan leiden tot hinderlijke klachten en aandoeningen.

Volgens de richtlijn Management rondom Menopauze van de Nederlandse Vereniging voor Obstretie en Gynaecologie (NVOG) hebben jaarlijks ruim een miljoen vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar in Nederland te maken met de overgang. 80% heeft door daling oestrogeen klachten waarvan 30% echt hinderlijke klachten.

Meest voorkomende klachten zijn opvliegers, slaapstoornissen, prikkelbaarheid en vaginale droogheid. Op langere termijn kan een lagere oestrogeenspiegel leiden tot botontkalking en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Oestrogeen
Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat een belangrijke rol speelt in het lichaam van de vrouw. Tijdens de overgang neemt het oestrogeengehalte af. Dit is een normaal proces. Het vormt pas een probleem als er klachten ontstaan.

Een tekort aan oestrogeen kan grote impact hebben op het welzijn én de gezondheid van de vrouw. Daarom is het van belang dat de vrouw in de overgang herkend wordt en dat er in overleg met de arts gekeken wordt naar een geschikte behandeling.

Symptomen van de overgang

  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Slaapstoornissen
  • Moeheid, minder energie
  • Concentratie en geheugen stoornissen
  • Prikkelbaarheid
  • Stemmingswisselingen
  • Somberheid
  • Depressieve gevoelens
  • Onzeker voelen
  • Vaginale atrofie
  • Afname seksueel verlangen
  • Gewrichtsklachten
  • Gewichtstoename
Hormoon Suppletie Therapie – Transdermaal eerste keus conform Praktische handleiding HST van de NVOG & DMS
Transdermaal verdient de voorkeur boven oraal volgens de Dutch Menopause Society (DMS) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Dit staat beschreven in de Praktische handleiding Hormoon Suppletie Therapie. Deze handleiding is samengesteld onder auspiciën van de DMS en de Richtlijnwerkgroep Menopauze Management van de NVOG en is opgenomen in de richtlijnen database van de Federatie Medische Specialisten (FMS). Voor een link naar de richtlijnen, klik hier

Zelftest De Overgang
Mocht je willen weten of je last hebt van overgangsklachten, doe de test en krijg direct de uitslag.

Aanvullende informatie
Mocht je meer willen weten over de overgang en de impact daarvan op het welzijn en de gezondheid, dan verwijzen we u graag naar de volgende weblinks:

 

Oestrogel® 0.75 mg/dosis - Gel voor transdermaal gebruik

Therapeutische indicaties Oestrogel®

  • Hormoon Substitutie Therapie (HST) voor symptomen van oestrogeendeficiëntie
  •  
  • Preventie van osteoporose

Oestrogel® is een gel voor transdermaal gebruik en bevat een lage dosis bio-identiek estradiol (17β estradiol). Een pompbeweging is 1,25 gram gel en bevat 0,75 mg estradiol. De dosering is afhankelijk van de individuele behoefte.

Utrogestan® 100 mg, capsules voor oraal gebruik, kan als progestageen worden toegediend gedurende minimaal 12-14 dagen per maandelijkse cyclus indien vrouwen een intacte uterus hebben. Utrogestan® is bio-identiek gemicroniseerd progesteron.

Patiëntenbijsluiter
Oestrogel® 0,75 mg/dosis - Gel voor transdermaal gebruik Patiëntenbijsluiter


Samenvatting van de productkenmerken (SmPC)
Oestrogel® 0,75 mg/dosis - Gel voor transdermaal gebruik SmPC

Ondersteunende materialen
Mocht u medisch professional zijn en geïnformeerd willen worden over Oestrogel® 0,75 mg/dosis - Gel voor transdermaal gebruik, kunt u contact met ons opnemen om een afspraak te maken en of ondersteunende materialen aan te vragen. Wij hebben voor u een patiënten instructieblok en een demo Oestrogel® doseerpomp beschikbaar. Aanvragen kan per mail: info@besins-healthcare.be of per telefoon: 030 - 799 7174.

Disclaimer
We willen erop wijzen dat medicatie altijd in overleg met de behandelend arts moet worden vastgesteld. Voor informatie over een behandeling kunt u het beste uw arts en/of apotheker raadplegen.

REFERENTIES

  1. Mullligan T, et al. Prevalence of hypogonadism in males aged at least 45 years: the HIM study. Int J Clin Pract 2006; 60(7): 762-8
  2. Bettocchi C. Late-Onset Hypogonadism (LOH): Incidence, Diagnosis, and Short-Term Effects. Eur Urol Suppl 2005; 4: 4-9.
  3. Mannelijk hypogonadisme, een update. Leliefeld HHJ en Dohle GR. Tijdschrift voor Urologie (2018):8:155-165
  4. EAU Guidelines 2020
  5. British Society Sexual Medicine BSSM guidelines 2017
  6. Laouali N, et al. Testosterone and all-cause mortality in older men. J Endocr Soc. 2018: 2(4): 322-35
  7. Muraleedharan V, Jones TH. Testosterone and mortality. Clin Endocrinol (oxf). 2014; 81(4): 477-87
  8. Yeap BB et al. J.Clin Endocrinol Metab. 2014;99 (1):E19-E18.
  9. Snyder P, et al. New Engl J Med 2016; 374(7): 611-624