Testosteron 
Testosteron is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het lichaam van de man. Vanaf 30 jaar neemt het testosteron geleidelijk af bij de man en daalt met ongeveer 1-2% per jaar. Dit is een normaal proces. Het vormt pas een probleem als er klachten ontstaan. Een tekort aan testosteron kan grote impact hebben op het welzijn én op de gezondheid van de man.

Prevalentie en risico patiënten 
Tot en met bijna 40% van de mannen van 45 jaar en ouder heeft klachten die te maken hebben met een tekort aan testosteron. 1 Bij risico patiënten met diabetes of overgewicht komt het zelfs vaker voor. 2-5 Een laag testosterongehalte is een marker voor een slechte algemene gezondheid, een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en mortaliteit. 3-2 Het is bekend dat testosteron deficiëntie relatief sterk verband houdt met diabetes type II, obesitas, metabool syndroom, hart- en vaatziekten, depressie en botontkalking. 4-8

Symptomen testosteron tekort

 • Moeheid / futloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Slaapstoornissen
 • Stemmingswisselingen
 • Gebrek aan energie en motivatie
 • Depressieve gedachten
 • Afname seksueel verlangen
 • Erectiestoornissen
 • Afname zelfvertrouwen

Diagnose en behandeling
Het is van groot belang dat de patiënt met testosteron deficiëntie en met name bovengenoemde risico patiënten herkend worden en dat er een goede diagnose wordt gesteld. De aanwezigheid van twee of meer symptomen in combinatie met een lage testosteronwaarde (≤ 12 nmol/l) betekent dat er sprake is van een testosteron tekort. In dat geval kan testosteron therapie overwogen worden. 3-4

Het testosteron herstellen op een normaal niveau heeft positieve effect op het welzijn en op de gezondheid van de man. Dat kan met testosteron therapie. 3,9

Testosteron tekort test
Mocht je willen weten of je last hebt van een tekort aan testosteron, doe de test en krijg direct de uitslag. De test bestaat uit 17 vragen en neemt slechts enkele minuten in beslag.

Aanvullende informatie 
Mocht je meer willen weten over een tekort aan testosteron en de impact daarvan op het welzijn en de gezondheid, dan verwijzen we u graag naar de volgende weblinks:

Interessante informatie

Educatie (voor artsen)

Oestrogel® 0.75 mg/dosis - Gel voor transdermaal gebruik

Therapeutische indicaties Oestrogel®

 • Hormoon Substitutie Therapie (HST) voor symptomen van oestrogeendeficiëntie
 •  
 • Preventie van osteoporose

Oestrogel® is een gel voor transdermaal gebruik en bevat een lage dosis bio-identiek estradiol (17β estradiol). Een pompbeweging is 1,25 gram gel en bevat 0,75 mg estradiol. De dosering is afhankelijk van de individuele behoefte.

Utrogestan® 100 mg, capsules voor oraal gebruik, kan als progestageen worden toegediend gedurende minimaal 12-14 dagen per maandelijkse cyclus indien vrouwen een intacte uterus hebben. Utrogestan® is bio-identiek gemicroniseerd progesteron.

Patiëntenbijsluiter
Oestrogel® 0,75 mg/dosis - Gel voor transdermaal gebruik Patiëntenbijsluiter


Samenvatting van de productkenmerken (SmPC)
Oestrogel® 0,75 mg/dosis - Gel voor transdermaal gebruik SmPC

Ondersteunende materialen
Mocht u medisch professional zijn en geïnformeerd willen worden over Oestrogel® 0,75 mg/dosis - Gel voor transdermaal gebruik, kunt u contact met ons opnemen om een afspraak te maken en of ondersteunende materialen aan te vragen. Wij hebben voor u een patiënten instructieblok en een demo Oestrogel® doseerpomp beschikbaar. Aanvragen kan per mail: info@besins-healthcare.be of per telefoon: 030 - 799 7174.

Disclaimer
We willen erop wijzen dat medicatie altijd in overleg met de behandelend arts moet worden vastgesteld. Voor informatie over een behandeling kunt u het beste uw arts en/of apotheker raadplegen.

REFERENTIES

 1. Mullligan T, et al. Prevalence of hypogonadism in males aged at least 45 years: the HIM study. Int J Clin Pract 2006; 60(7): 762-8
 2. Bettocchi C. Late-Onset Hypogonadism (LOH): Incidence, Diagnosis, and Short-Term Effects. Eur Urol Suppl 2005; 4: 4-9.
 3. Mannelijk hypogonadisme, een update. Leliefeld HHJ en Dohle GR. Tijdschrift voor Urologie (2018):8:155-165
 4. EAU Guidelines 2020
 5. British Society Sexual Medicine BSSM guidelines 2017
 6. Laouali N, et al. Testosterone and all-cause mortality in older men. J Endocr Soc. 2018: 2(4): 322-35
 7. Muraleedharan V, Jones TH. Testosterone and mortality. Clin Endocrinol (oxf). 2014; 81(4): 477-87
 8. Yeap BB et al. J.Clin Endocrinol Metab. 2014;99 (1):E19-E18.
 9. Snyder P, et al. New Engl J Med 2016; 374(7): 611-624